24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Een stralend gebit

Gebitsbehandeling bij honden

Gebitsproblemen bij honden

Gebitsproblemen zijn helaas veel voorkomend bij de hond. Het merendeel van de honden heeft een gebitsprobleem. Dit gebitsprobleem kan mild zijn, zoals tandplaque en milde tandvleesontsteking, maar ook heftig zoals een afgebroken tand met een wortelpuntabces.
Een van de belangrijkste problemen bij de hond is de parodontitis. Dit is een ontsteking van de steunweefsels van de tand. Hierbij zijn er verschillende gradaties van aantasting, waarbij elke gradatie de mate van terugtrekking en ontsteking aangeeft van tandvlees en kaakbot. Hierbij kunnen pockets ontstaan die het probleem verergeren. Met name bij kleinere honden kan parodontitis op jonge leeftijd ervoor zorgen dat er een gebitsbehandeling met extracties noodzakelijk is.
Helaas laat uw hond weinig merken van de gebitsproblemen. Want kunt u wel merken?
– uw hond stinkt uit de mond.
– uw hond heeft soms bloedend tandvlees bij het eten of kluiven.
– uw hond slikt brokken plots heel door of wil enkel kleine brokjes eten.
Als u één van deze symptomen herkent bij uw hond, dan is de kans groot dat uw hond een gebitsprobleem heeft. Deze problemen zijn niet alleen pijnlijk, maar de bacteriën en toxines zorgen ook voor problemen aan de inwendige organen. Dus behandel tijdig!

De intake

Als u denkt dat uw hond een gebitsprobleem heeft of u wilt het gebit van uw hond hierop laten controleren, dan kunt u een afspraak maken voor een intake. Tijdens deze afspraak controleren we uw hond op algehele gezondheid en nemen we de ziektegeschiedenis door. Samen met u kijken we dan het gebit na en wegen we af of een gebitsbehandeling voor uw hond noodzakelijk is. We zullen u ook een inschatting van de kosten geven. De intake kan ook tijdens een regulier consult of vaccinatie afspraak plaats vinden.

Voorafgaand

Bloedonderzoek

Voor de behandeling zullen we bloed afnemen bij de oudere patiënten voor een preoperatief bloedonderzoek.  Dit bloedonderzoek zorgt ervoor dat we het anesthesierisico zo goed mogelijk in kunnen schatten en de behandeling zo veilig mogelijk uit kunnen voeren. Mochten wij ook bij jongere dieren een bloedonderzoek noodzakelijk vinden dan zullen we dat eerst met u bespreken.

Veilige narcose

De behandeling zelf vindt onder narcose plaats. Of het nu een professionele gebitsreiniging of een behandeling met meerdere extracties betreft, de patiënt zal hiervoor onder volledige narcose gebracht worden. Dit doen we door een veilig narcose protocol te maken op basis van de leeftijd en ziektegeschiedenis van uw hond. Ook het bloedonderzoek helpt ons om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zelfs de oudste honden kunnen we op deze manier op een veilige manier behandelen.

 

De gebitsbehandeling

Tijdens de gebitsbehandeling wordt de patiënt beademd en  gecontroleerd middels hartbewaking. Ook ontvangt de patiënt infuus en ligt deze op een warmtemat en wordt goed ingepakt om het lichaam niet af te laten koelen tijdens de behandeling. Dit wordt tijdens de behandeling frequent gecontroleerd door een assistente.
Alle behandelingen worden gestart met een professionele gebitsreiniging. Na deze reiniging volgt indien nodig een serie van dentale röntgenfoto’s om alle afwijkingen op sporen. Deze afwijkingen worden genoteerd in het score systeem.
De elementen die een behandeling of extractie nodig hebben kunnen meestal in dezelfde operatie behandeld worden.

Recovery en nacontrole

Als de gebitsbehandeling is afgerond wordt uw hond naar de recovery gebracht, waar deze rustig kan ontwaken uit de narcose. Ook hier worden parameters zoals ademhaling, hartslag en temperatuur regelmatig gecontroleerd.
Dit is ook het moment waarbij we contact met u opnemen om u in te lichten over de behandeling, de nabehandeling en de kosten. (uiteraard heeft u voorafgaand aan de behandeling al een inschatting van de kosten gekregen)
Als uw hond wat beter wakker is, dan zullen we u op de hoogte stellen en een afspraak maken voor het ophalen.

Nacontrole

Een week na de gebitsbehandeling zien we u en uw hond graag terug op de praktijk voor een nacontrole van het gebit. Deze controle wordt uitgevoerd door een assistente en geeft u de mogelijkheid om samen met ons de behandeling te evalueren.
Tijdens deze nacontrole zullen we ook preventieve maatregelen te bespreken om te voorkomen dat er snel een nieuwe behandeling nodig is. Hierbij kunt u denken aan het poetsen van de tanden, speciale voeding en supplementen en kleeftandpasta’s. Deze nacontrole is uiteraard inbegrepen bij de gebitsbehandeling.

Wilt een afspraak inplannen voor intake of heeft u vragen over de behandeling neem dan contact op met de praktijk.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2023 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba