24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Een stralend gebit

Gebitsbehandeling bij katten

Gebitsproblemen bij katten

Gebitsproblemen zijn veel voorkomend bij de kat. Het merendeel van de katten boven de 3 jaar heeft een vorm van een gebitsprobleem. Dit kan variëren van een milde tandplaque en tandvleesontsteking tot een uitgebreide ontsteking van de volledige mondholte. Daarnaast zijn katten erg gevoelig voor resorptieletsels. Dit is een erge pijnlijk aandoening die met name bij de kat veel voorkomt. Deze gebitsproblemen hebben allemaal een ding gemeen. De kat laat niet merken dat hij er last van heeft, terwijl ze wel enorm pijnlijk kunnen zijn. Wat kunt u wel merken?
– uw kat stinkt uit de bek.
– uw kat eet brokjes met 1 kant van het gebit.
– uw kat wil geen brokjes meer eten, maar wel natvoer.
Als u een van deze symptomen opmerkt bij uw kat, dan is de kans erg groot dat er een gebitsprobleem speelt. Naast dat de gebitsproblemen erg pijnlijk zijn, zorgen  bacteriën en toxines voor problemen aan de inwendige organen.

Intake

Als u uw kat verdenkt van een gebitsprobleem, of het gebit van uw kat wilt laten controleren, dan starten we met een intake. Dit is een afspraak waarbij uw kat helemaal onderzocht wordt. Er wordt samen met u naar het gebit gekeken om in te schatten of een behandeling noodzakelijk is. Daarnaast zullen we u een overzicht van de geschatte kosten geven. De intake kan uiteraard ook tijdens een regulier consult of vaccinatieafspraak plaats vinden.

 

Voorafgaand aan de behandeling

Bloedonderzoek

Voor de behandeling zullen we bloed afnemen voor een preoperatief bloedonderzoek bij de oudere dieren. Dit bloedonderzoek zorgt ervoor dat we het anesthesierisico zo goed mogelijk in kunnen schatten en de narcose zo veilig mogelijk kunnen maken.

Veilige narcose

De behandeling zelf vindt onder narcose plaats. Of het nu een professionele gebitsreiniging of een totale kiesextractie betreft, de patiënt zal hiervoor onder volledige narcose gebracht worden. Dit doen we door een veilig narcose protocol te maken op basis van de leeftijd en ziektegeschiedenis van uw kat. Ook het bloedonderzoek helpt ons om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Zelfs de oudste katten kunnen we op deze manier op een veilige manier behandelen.

Uw kat moet nuchter zijn voordat hij/zij onder narcose wordt gebracht. Hierover ontvangt u voorafgaand aan de afspraak een folder met alle informatie.

De gebitsbehandeling

Tijdens de gebitsbehandeling wordt de patiënt beademd en  gecontroleerd middels hartbewaking. Ook ontvangt de patiënt infuus en ligt deze op een warmtemat en wordt goed ingepakt om het lichaam niet af te laten koelen tijdens de behandeling. Alle parameters worden tijdens de behandeling gecontroleerd door een assistente.
Alle behandelingen worden gestart met een professionele gebitsreiniging. Na deze reiniging volgt een serie van dentale röntgenfoto’s om alle afwijkingen op sporen. Deze afwijkingen worden genoteerd in het score systeem.
De elementen die een behandeling of extractie nodig hebben worden meestal gelijk behandeld.

 

Recovery en nacontrole

Recovery

Als de gebitsbehandeling is afgerond wordt uw kat naar de recovery gebracht, waarbij deze rustig kan ontwaken uit de narcose. Ook hier worden parameters zoals ademhaling, hartslag en temperatuur regelmatig gecontroleerd.
Dit is ook het moment waarbij we contact met u opnemen om u in te lichten over de behandeling, de na behandeling en de kosten. (voorafgaand aan de behandeling heeft u uiteraard al een indicatie van de kosten ontvangen)
Als uw kat wat beter wakker is, dan zullen we u op de hoogte stellen en een afspraak maken voor het ophalen.

Nacontrole

Een week na de gebitsbehandeling zien we u en uw kat graag terug op de praktijk voor een nacontrole van het gebit. Deze controle wordt uitgevoerd door een assistente en geeft u de mogelijkheid om samen met ons de behandeling te evalueren.
Tijdens deze nacontrole zullen we ook preventieve maatregelen  bespreken om te voorkomen dat er snel een nieuwe behandeling nodig zal zijn. Hierbij kunt u denken aan het poetsen van de tanden, speciale voeding en supplementen en kleeftandpasta’s. Deze nacontrole is uiteraard inbegrepen bij de gebitsbehandeling.

Wilt een afspraak inplannen voor een intake of heeft u vragen over de behandeling neem dan contact op met de praktijk.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2023 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba