24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456

Waar wij mensen vaak uitkijken naar de feestdagen, kan het voor onze dieren juist een stressvolle periode zijn. Zeker Oud en Nieuw met al het vuurwerk veroorzaakt angst bij katten. Om de jaarwisseling van uw kat zo rustig mogelijk te laten verlopen geven wij hieronder een aantal tips: 

  • Houd uw kat met Oud en Nieuw binnen; 
  • Houd uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving. Probeer ontsnappen van uw kat te voorkomen. (Let op: een gechipte kat heeft meer kans om teruggevonden te worden); 
  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan, zodat prikkels van buiten minder opvallen; 
  • Laat de kat niet alleen, tenzij hij op een plek gaat zitten waar hij rust vindt.  
  • Laat uw kat zelf een veilige plek zoeken of biedt deze aan in de vorm van bijvoorbeeld een (met dekens bedekte) bench of doos, als uw kat dit gewend is.  
  • Troosten mag. Aaien werkt stress verlagend. Laat uw kat bij u zitten, wees blij dat hij steun zoekt bij iemand die hij vertrouwt.  Negeren maakt dat hij zich nog ellendiger voelt. 
  • Wanneer uw kat zelf een veilig plekje uit zoekt, zorg dan dat er eten, water en een kattenbak beschikbaar is op die plek.  
     

U kunt uw kat ondersteunen met onderstaande middelen, welke wij op voorraad hebben: 

Telizen: 

Telizen is een natuurlijk product, het bevat L-theanine wat van nature in groene thee voor. Het geeft via een drietal wegen het signaal ‘ontspanning’ af op hersenniveau. Het verdient aanbeveling om hier ruim van tevoren mee te beginnen, uiterlijk 1 maand vóór de jaarwisseling. Maar ook korter van tevoren kan het nog stress verminderen. 

Feliway: 

Feliway voor de kat is verkrijgbaar in een verdamper en een spray. Deze middelen verspreiden feromonen (geurstoffen) met een rustgevend effect. U ruikt dit zelf niet. 

Bij (zeer) angstige dieren is er nog aanvullende medicatie mogelijk: 

Gabapentine: 

Voor angstige katten kan eenmalig gabapentine gegeven worden 2 tot 3 uur voor de jaarwisseling. Dit is een capsule die u open kunt maken en door natvoeding of kattenmelk kunt mengen.  

Uw kat kan door dit kalmerende middel wat wankel en ongecoördineerd zijn. Het is daarom belangrijk uw kat voor minimaal 12 uur onder toezicht binnen te houden. 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Huisdierenpraktijk Beilen, Eursingerweg 10, 9411 BB Beilen, 0593 522456, 

www.huisdierenpraktijkbeilen.nl                                                                                 

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2023 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba