24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Altijd laten beoordelen!

De afgebroken hoektand

Altijd laten beoordelen!

De afgebroken (hoek)tand

Een afgebroken (hoek)tand is in de meeste gevallen een spoedgeval. Een fractuur van de kroon en/of wortel is erg pijnlijk, omdat in de meeste gevallen de tandzenuw bloot ligt. Bovendien kan er nog meer trauma zijn. Voor de verschillende leeftijdscategorieën bespreken we hieronder de behandelmogelijkheden.

 

Pups en kittens

De melktanden van pups en kittens zijn erg kwetsbaar en breken gemakkelijk. Op het moment dat een melktand breekt is het wortelkanaal open. Dit is pijnlijk en kan zorgen voor ontstekingen en abcessen, die de definitieve tand onder de melktand kan beschadigen. In het ergste geval kunnen bacteriën vanuit het afgebroken element in de bloedbaan komen en wordt de pup of kitten erg ziek. De enige behandeling voor een afgebroken melkelement is het trekken van de tand. Het is advies is om dit zo snel mogelijk na het afbreken te laten uitvoeren. Gelukkig kunnen we dit zelfs op jonge leeftijd al veilig doen.

 

Jong volwassen dieren (6 maanden-2 jaar)

Deze leeftijdscategorie heeft al volwassen tanden, alleen is wortelpunt nog niet gesloten en is de wand van de tand nog dun. Hierdoor is de tand niet geschikt om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Het behandeladvies is een vitale pulpa overkapping, zoals u in de afbeelding kunt zien. Bij deze behandeling wordt de blootliggende pulpa (het weefsel in het wortelkanaal waar de zenuw in ligt) bedekt met een restauratie waardoor de tand verder kan uitgroeien tot een volwassen element met gesloten wortel. Deze behandeling moet binnen 48 uur worden uitgevoerd. Na deze termijn is de kans op complicaties te groot. Na 6 maanden zal de behandelde tand gecontroleerd moeten worden met een röntgenfoto.

Het alternatief is extractie van de afgebroken tand. Bij een extractie van een tand wordt deze op chirurgische wijze in zijn geheel verwijderd. Hierna wordt de extractieholte gesloten middels losse hechtingen (welke men niet hoeft te verwijderen). Hiermee wordt de pijn weggenomen en is uw huisdier geholpen. Als het echter om cruciale elementen als knipkiezen en hoektanden gaat, heeft een pulpa overkapping de voorkeur, omdat de functie van de tand dan behouden blijft.

 

Volwassen dieren (vanaf 2 jaar)

Volwassen dieren (vanaf 2 jaar) 
Deze dieren hebben een volledig uitgegroeide tand en een gesloten wortelpunt. Als deze dieren een tand afbreken kunnen we een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Dit houdt in dat de tandzenuw en de pulpa volledig verwijderd worden. Hierna wordt de pulpaholte volledig gereinigd, gespoeld en gedroogd. De tand wordt vervolgens gevuld en de kroon wordt gerestaureerd. Na 6 maanden zal de behandelde tand gecontroleerd worden met een röntgenfoto.
Het alternatief is extractie van de afgebroken tand (zie boven). Als het echter om cruciale elementen als knipkiezen en hoektanden gaat heeft een wortelkanaalbehandeling de voorkeur, omdat de functie van de tand dan behouden blijft.

 

Ongecompliceerde kroonfractuur

We spreken van een ongecompliceerde kroonfractuur als de kroon van de tand wel beschadigd is, maar de pulpaholte nog gesloten is. Afhankelijk van de grootte van de fractuur, kunnen we de tand behandelen met een bonding sealer. Dit sluit de tand af en maakt de tand ongevoeliger voor invloeden van buitenaf.

Helaas is het niet altijd goed te beoordelen of de pulpa geopend is. Zeker als de breuk al wat langer bestaat. Als u vermoedt dat er een stuk tand is afgebroken, is het belangrijk om dit direct te laten beoordelen door één van onze dierenartsen. Samen met u kijken we dan welke opties haalbaar zijn en hoe we uw dier het beste kunnen helpen.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba