24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Gezond blijven

Een gezond gebit

Het belang van een gezond gebit

Net als bij mensen, zijn gebitsproblemen bij dieren een veelvoorkomend probleem. De meeste honden en katten hebben er last van, zeker naarmate ze ouder worden. Helaas zijn onze huisdieren slecht in het uiten van deze problemen en ondergaan ze het vaak in stilte. De meeste dieren eten gewoon door en laten niet direct ander gedrag zien. Dit terwijl we weten dat het pijnlijk moet zijn. Als we kijken naar de anatomie van het dierengebit is de voorziening van zenuwen en bloedvaten identiek aan de mens. Dus als een gebitsprobleem bij ons pijnlijk is, dan is dit voor onze huisdieren ook pijnlijk.

Als we onze huisdieren goed observeren kunnen er wel een aantal dingen opvallen. Sommige dieren veranderen hun eetgewoonte door specifiek met 1 kant van het gebit te kauwen of door hardere beloningen en brokjes niet meer te willen eten. Wat vaak het meest zichtbaar is, is een stinkende lucht uit de bek van uw huisdier. Dit wordt vaak omschreven als een normale honden- of kattenlucht, echter blijkt dat dit meestal wijst op een ontsteking in het gebit.

Naast dat een probleem aan het gebit pijnlijk is, gaat het ook gepaard met ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan doordat bacteriën in de mondholte van de hond of kat tandplaque vormen op de tand. Uiteindelijk kan in deze tandplaque bij voldoende ophoping verkalking optreden. Dan hebben we het over tandsteen.

Het grootste probleem zit echter in de tandplaque die in de tandvleesrand gevormd is. Hier zullen de bacteriën een infectie veroorzaken en de weefsels rondom de tand verzwakken. Deze parodontitis is pijnlijk en heeft ook nadelige effecten op de algehele gezondheid van uw huisdier, omdat bacteriën en toxines in de bloedbaan komen.

Door tijdig tandplaque te verwijderen kunnen de effecten van de ontstekingen beperkt blijven.

Er zijn uiteraard meer aandoeningen die pijnlijk kunnen zijn. Hierbij kunt u denken aan resorptieletsels van de tanden of aan breuken van de kroon bijvoorbeeld. Omdat ook bij deze aandoeningen dieren zelden pijn laten zien is een regelmatige inspectie van het gebit erg belangrijk. Door tijdig te behandelen kunnen we onze huisdieren een hoop pijn in het gebit besparen.

Hoe herken ik een gebitsprobleem?
  • Er is sprake van een vieze geur uit de bek van uw huisdier.
  • Er is sprake van verkleurde of afgebroken elementen.
  • Het tandvlees is te rood van kleur en niet mooi roze.
  • De tanden zijn bedekt onder een dikke laag bruin tandsteen.
  • U ziet bloed of bloederig kwijl.
  • Uw huisdier kauwt specifiek met 1 kant van het gebit.
  • Uw huisdier wil bepaalde kluifjes of brokjes niet meer eten.
  • Uw huisdier vindt aanraking aan het hoofd niet meer fijn.
De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2023 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba