24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Wat doen wij?

Drachtbegeleiding

Drachtbegeleiding

Wij begeleiden u graag wanneer u een fokker bent of eenmalig een nestje wilt fokken met uw teef. Van progesteronbepaling tot hulp bij de bevalling en de controles van de pups.

Afhankelijk van het ras van uw teef kunt u bij ons bepaalde screenings uit laten voeren om erfelijke afwijkingen uit te sluiten:

  • ED onderzoek (elleboogdysplasie)
  • HD onderzoek (heupdysplasie)
  • Patella luxatie onderzoek
  • Algemeen gezondheidsonderzoek

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Progesteronbepaling

U kunt bij ons in de praktijk ook terecht voor een (in-huis) progesteronbepaling om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken. We meten dan de hoeveelheid progesteron in het bloed van de teef. Op deze manier kunnen wij bepalen wat het juiste dekmoment is voor de teef.

De eisprong kan worden vastgesteld door het verloop van de progesteronconcentratie in het bloed te volgen. Na de ovulatie stijgt deze waarde snel. Uw teef zal meerdere malen langs moeten komen om bloed af te nemen. Op deze manier kunnen we deze stijging nauwkeurig monitoren en het moment van de ovulatie bepalen en aan de hand daarvan het juiste dekmoment. Wij adviseren u om te beginnen met meten tussen de 5 en 7 dagen na het begin van de loopsheid. Het optimale dekmoment ligt meestal tussen de 9e en 15e dag.

Dracht en bevalling

Nadat de teef gedekt is kunt u bij ons een echo laten maken om te kijken of ze inderdaad drachtig is. Het mooiste moment hiervoor is tussen de 25 en 30 dagen van de dracht. Aan de hand van een echo is het moeilijk te voorspellen om hoeveel pups het gaat, omdat niet alle pups in één echobeeld te zien zijn. Wanneer u wel graag wilt weten hoeveel puppy’s uw teef krijgt, dan kunt u een röntgenfoto laten maken. Dit kan vanaf dag 55 van de dracht. De botten van de pups zijn dan zover ontwikkeld dat ze zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

De bevalling

De dracht bij een hond duurt gemiddeld 63 dagen. Wanneer de bevalling niet goed verloopt via de natuurlijke weg, kan een keizersnede nodig zijn. Bij twijfel adviseren wij u om contact met ons op te nemen.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba