24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Wat doen wij?

Chippen hond en kat

Wat doen wij?

Chippen van uw hond of kat

Lees hieronder alle belangrijke informatie over het chippen van uw huisdier. Omdat er andere regels gelden voor honden en katten hebben we de informatie voor beide diersoorten uitgelicht.

 

Chippen van uw hond

Verplicht

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om alle honden, die op of na deze datum geboren zijn, te chippen. Dit dient te gebeuren voordat zij 7 weken oud zijn. Na 7 weken leeftijd dient de hond gechipt en geregistreerd te zijn.

Sinds november 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen. Het is voor zowel fokkers, importeurs en aanstaande nieuwe baasjes belangrijk dat u goed op de hoogte bent van deze regels.

Voor een compleet overzicht en duidelijk filmpje van de nieuwe regelgeving verwijzen wij u graag naar onderstaande link op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:

https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden

 

Een hond kopen
  • Koop alleen een hond die gechipt is en met een EU-paspoort (bij een portaal) geregistreerd is.
    (Als de verkoper de hond niet heeft laten chippen en/of registreren en/of geen EU-paspoort levert is hij in overtreding!)
  • Na aankoop dient u de hond binnen 14 dagen op uw naam bij een aangewezen portaal te registreren
  • Mochten uw gegevens later wijzigen (bijvoorbeeld uw adres) dan dient u dit ook binnen 14 dagen door te geven aan het portaal
Chippen van je kat

Niet verplicht, wel verstandig!

Voor katten is er, anders dan bij honden, nog geen verplichte identificatie- en registratieplicht. Dit betekent dat het niet verplicht is uw kat te chippen. Ondanks dat het niet verplicht is, is het natuurlijk wel erg verstandig!

Stel dat een dier vermist raakt en terecht komt bij een dierenasiel, dierenambulance of een andere dierenartsenpraktijk, dan wordt het gecontroleerd op een chip. Wanneer uw huisdier een chip heeft, zal de eigenaar snel gevonden worden en het dier herenigd worden met de eigenaar.

Met uw kat naar het buitenland? Wel verplicht!

Gaat u met uw kat naar het buitenland? Dan is het wel verplicht uw kat te laten chippen en het chipnummer te vermelden in het Europese Paspoort van uw kat.

(zowel EU-paspoort als chip zijn verplicht)

Controleren gegevens

Het is belangrijk om de adresgegevens regelmatig te controleren. Geadviseerd wordt om dit vooral te doen voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Via www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen. Het chipnummer is terug te vinden in het paspoort van uw kat of in het vaccinatieboekje. Ook kunt u hier bijvoorbeeld een tijdelijk vakantieadres of de adresgegevens van de dierenoppas invoeren.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba