24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Deskundig advies en behandeling

Knie operaties

Wat doen wij?

Knie operaties bij hond en kat

Bij ons in de praktijk zien we regelmatig patiënten met knieproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een gescheurde voorste kruisband of een patella luxatie. Hierbij is een operatieve ingreep noodzakelijk. Deze operaties kunnen we in onze eigen praktijk uitvoeren. Onze dierenarts Gerard Willemse heeft zich hierin gespecialiseerd en zijn ingrepen leveren goede resultaten.

Niet alle praktijken bieden deze operaties aan. Ook als u klant bent bij een andere praktijk kunt u (zonder doorverwijzing) bij ons terecht. Voor de ingreep, maar óók voor een adviesgesprek of second opinion.

Voorste kruisband letsel

Welke technieken zijn er?

Kruisband problemen komen regelmatig voor bij de hond. De knie is pijnlijk, doordat het gewricht instabiel is geworden. Zodra de poot belast wordt, schuiven de botdelen langs elkaar. Er zijn verschillende technieken om de knie weer stabiel te krijgen en zo de oorzaak van de pijn weg te nemen. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de leeftijd, ras, gewicht en karakter van uw dier. Tijdens de operatie worden de restanten van de kruisband weggenomen en de meniscus (voor zover dat mogelijk is) geïnspecteerd.

Van de TTA zijn verschillende technische varianten (TTA classic of de rapid) ontwikkeld om deze procedure uit te voeren. Het beoogde effect is echter hetzelfde. Er bestaat ook nog de TPLO, wat chirurgisch een grotere ingreep is en op dit moment is de CTWO in opkomst. Welke methode het beste is? Dat verschilt per studie, per land en per chirurg. Feit is dat iedere techniek voor- en nadelen heeft. Voor de meeste honden is de TTA echter een prima en veilige techniek om toe te passen. Ook prijstechnisch is de TTA goedkoper aan te bieden dan de andere technieken.

Voor honden met een te sterke helling van het tibeaplateau kan een TTA echter niet toereikend zijn. Daarom zijn goede rontgenfoto’s en metingen aan die rontgenfoto’s voor de operatie erg belangrijk. Helaas zijn de foto’s die meegestuurd worden met verwijspatiënten niet altijd goed genoeg om de metingen aan te verrichten.  Het gaat om een laterale foto van de knie, 90 graden gebogen (meeste kans dat de condylen over elkaar liggen) met ook de tarsus (de hak) erop!

TTA (Tuberositas Tibiae Advancement) techniek

Deze techniek kan toegepast worden bij zowel kleine als grote honden. Met deze techniek wordt de kam van het scheenbeen naar voren verplaatst. De krachten die een rol spelen in de knie worden hierdoor anders verdeeld. Hierdoor vervalt de taak die de kruisband normaal gesproken heeft. De knie kan weer stabiel belast worden, zonder dat de kruisband zelf vervangen hoeft te worden. Er zijn verschillende uitvoeringen van deze techniek (TTA, TTA rapid, TTA 2) die echter allemaal hetzelfde doel bewerkstelligen.

Wij adviseren om zowel grote als kleine honden te behandelen met een TTA. Nieuwe inzichten geven aan dat ook voor kleine hondjes de TTA een beter alternatief is dan een nylon bandje. Mocht uw hond ook al een patella luxatie hebben dan is dit met de TTA operatie ook direct te verhelpen.

De kosten voor deze operatie: 
€1625,-
Dit is een all inn prijs, incl. controle foto na 12 wkn.
Omdat wij pijnstilling op maat geven, komen enkel deze kosten hier nog bij.

Is een TTA financieel niet haalbaar?

Voor honden tot 15 kg kan volstaan worden door te stabiliseren middels het plaatsen van een teugel. Tijdens de operatie wordt er een sterke nylon band (trekgewicht tot 50 kg) aangebracht. Het bandje ligt net buiten het kniegewricht, zodat het geen irritatie in het gewricht zelf kan veroorzaken. Het bandje loopt om een klein bot (de fabella), achter de knie langs naar voren en gaat daar door een tunnel die aan de voorkant van de knie wordt gemaakt. Deze kosten hiervan zijn vanaf €875,-

Patella luxatie

Patella luxatie een verborgen probleem?  Best veel hondjes (maar ook katten) hebben last van een knieschijf die te los zit en regelmatig of blijvend naast de knie ligt. Dat kan zeker irritatie geven en klachten geven.

Dit probleem is alleen met een operatie op te lossen. Tijdens die operatie kunnen er verschillende anatomische correcties uitgevoerd worden die met elkaar ervoor zorgen dat de knie weer pijnvrij kan functioneren. Het gaat om het uitdiepen van de sulcus (de groeve waar de patella overheen gaat), het verplaatsen van de crista tibea (deze wordt vastgezet met een pin en cerclage draad) en het inkorten van het gewrichtskapsel.

De kosten voor deze operatie zijn vanaf €850,- 

We leggen u bij een intake gesprek graag uit wat we voor uw dier kunnen betekenen.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba