24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Neem een kijkje

Laboratorium

Laboratorium

In ons laboratorium doen wij onderzoek. Denk aan bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek. Ons lab is hiervoor voorzien van verschillende hulpmiddelen, zoals een microscoop, diverse onderzoeksapparaten (zie hieronder), een centrifuge en gespecialiseerde prefab-tests (vergelijkbaar met zwangerschapstests). Het lab-onderzoek is een belangrijk diagnose-hulpmiddel. Dieren kunnen ons immers zelf niet vertellen hoe het met ze gaat.

Bloedonderzoek

Om het bloed te onderzoeken, gebruiken we onder meer twee apparaten. Het eerste apparaat geeft een algeheel bloedbeeld, door de aantallen te tellen van bijvoorbeeld witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dankzij die waardes kunnen we vaststellen of iets aan de hand is, zoals een ontsteking in het lichaam.

Het tweede bloedapparaat meet de waarden in het bloed waaruit afgeleid kan worden hoe de organen functioneren, zoals de lever en nieren.

Urineonderzoek

Voor elk urineonderzoek doorlopen we de drie stappen. Allereerst gebruiken we een specialistisch apparaat voor urineonderzoek waarmee verschillende (afwijkende) urinewaarden kunnen worden vastgesteld, zoals de pH-waarde en de de hoeveelheid eiwitten. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld bepalen of er bloed in de urine zit en of dieren blaasontstekingen hebben.

Daarna gebruiken we de urinecentrifuge om te ontdekken of de urine van huisdieren sedimenten bevat (bezinksel zoals gruis of kristallen). Tot slot bepalen we met behulp van de microscoop om welk urine-sediment het gaat, zodat we kunnen vaststellen op welke ziekte of aandoening het sediment wijst.

Instrumenten steriliseren

In de spoelkeuken naast het lab reinigen, wassen en steriliseren we al onze gebruiksvoorwerpen (apparatuur, instrumenten, linnengoed et cetera).

Onze instrumenten wassen we eerst af, vervolgens worden ze in een trilapparaat gestopt om eventuele minuscule verontreinigingen los te trillen. Nadat de instrumenten zijn afgedroogd stoppen we ze in speciale zakken waarmee ze in de autoklaaf gaan. Dit is een toestel waarin instrumenten onder hoge druk steriel worden gemaakt. De zakken zijn voorzien van verkleurende strips, waarmee we de werking van de autoclaaf controleren.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba