Wortelkanaalbehandeling
Soms de beste oplossing
Endodontische behandeling (wortelkanaalbehandeling)
Een afgebroken tand is een veelvoorkomend gebitsprobleem bij de hond en de kat. Dit komt vaak voor bij trauma door spel en speelgedrag met andere honden, maar ook bijvoorbeeld door een gevecht met een ander dier of een val van grotere hoogte.
Op het moment dat een dier een tand afbreekt is dit erg pijnlijk dient het element behandeld te worden. Op lange termijn zal deze tand namelijk doodgaan, gaan ontsteken en een wortelpuntabces geven. Dit is een traag en pijnlijk proces waar uw huisdier veel last van heeft, maar jammer genoeg niets van laat merken.
Middels een wortelkanaalbehandeling kunnen we de tandzenuw en de bloedvaten uit het wortelkanaal verwijderen en het wortelkanaal vullen. Zo blijft de tand functioneel en behouden. Vaak is het enige alternatief een extractie van de afgebroken tand.
Soms een spoedgeval!
Let op! Bij jonge dieren onder de 2 jaar is een afgebroken element een spoedgeval. Omdat het wortelkanaal bij deze dieren aan de kant van de wortelpunt nog niet in alle gevallen geheel gesloten is. Een wortelkanaalbehandeling is dan vaak niet mogelijk, maar met een tijdelijke overkapping kan het element alsnog gespaard worden.
Bij dieren die nog een melkgebit bezitten en nog niet gewisseld zijn is een afgebroken tand ook een spoedgeval. Deze melktanden gaan zeer snel infecteren en zorgen zo voor schade aan de definitieve tand. In ernstige gevallen kan deze infectie ook zorgen voor een septische ontsteking door het lijf.
Deze afgebroken melktanden moeten dan ook zo snel mogelijk getrokken worden.
Heeft uw huisdier een afgebroken tand, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk zodat we een intake voor uw huisdier kunnen plannen.