24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Onze aanpak

Narcose beleid

Narcose beleid

Ons narcose beleid voor uw huisdier

De narcose zorgt ervoor dat dieren tijdens operaties niet bij bewustzijn zijn, geen pijn voelen en hun spieren ontspannen. De keuze voor bepaalde narcosemiddelen is afhankelijk van de diersoort, het gewicht, de leeftijd, de gezondheid en de operatietijd. Onze dierenartsen gaan uit van het meest recente narcose-protocol. Dit wil zeggen dat we in principe een mengsel maken van verschillende narcosemiddelen, omdat er dan in totaliteit minder middelen nodig zijn.

Wij willen een bezoek aan onze praktijk zo prettig mogelijk voor dieren maken en nare herinneringen voorkomen. Dit heeft geleid tot verschillende benaderingswijzen per diersoort.

Traumapreventie bij honden

Omdat honden een sterke band met hun baasje hebben, dienen wij de narcose altijd toe met de eigenaar erbij. Daarnaast brengen wij de narcose bij honden standaard via de voorpoot, in de bloedbaan. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is dit voor honden minder pijnlijk. Ten tweede zijn de dieren dan sneller verdoofd omdat de narcose via de voorpoot direct in de bloedbaan terecht komt. Door de snelle verdoving houden ze er geen nare herinneringen aan over, honden hebben een goed geheugen. Bovendien worden de honden niet misselijk (dit gebeurt wel bij toediening in de spier).

Tijdens ingrepen sluiten wij honden altijd aan op de hart- en adembewakingsapparatuur. Hierdoor weten we precies hoe diep de hond onder narcose is en kunnen we de verdoving secuur afstemmen op de hond en de ingreep. Hierdoor voelt het dier geen pijn en wordt het niet voortijdig wakker. Als de hond in de recovery bijkomt, zorgen wij er soms voor dat de eigenaar daarbij aanwezig is, zodat het dier meteen weer een vertrouwd persoon bij zich heeft.

Stressvermindering bij katten

Katten zijn eigenzinnig en leven in een wereld van geuren. Omdat een vertrouwde geur van thuis de stress vermindert, vragen we eigenaren altijd een kleedje van thuis in het reismandje te stoppen en de kat aan het mandje te laten wennen. Voorafgaand aan de ingreep, verblijven katers en poezen in onze rustige kattenruimte – zonder honden in de buurt. Hier zetten we de katten in hun eigen reismandje in, vanwege de geur. Het mandje wordt geopend, zodat ze de vrijheid hebben om het verblijf te verkennen. Zoveel mogelijk op het eigen kleed, volgt hier een kort, algemeen onderzoek.

Katten lopen geen trauma op vanwege de pijn van de prik (in tegenstelling tot honden). Voor hen is het vooral fijn om de toediening van de narcose zo snel mogelijk te laten verlopen. Daarom spuiten wij de narcose bij katten in de bilspier – deze is de grootste en daarom het minst pijnlijk. Alle katten krijgen zuurstof toegediend tijdens de operatie. De katten komen na de ingreep weer bij in de kattenrecovery, op hun eigen kleedje.

De veiligheid van de narcose

Gelukkig is de kennis en het aanbod van narcosemiddelen de laatste decennia gegroeid. Daarnaast is de bewakingsapparatuur (voor het hart en de beademing) flink verbeterd. Omdat wij dieren tijdens de narcose zuurstof toedienen en/of aansluiten op bewakingsapparatuur, is de reis naar onze praktijk toe waarschijnlijk gevaarlijker dan de narcose. Natuurlijk is de kans dat er iets mis gaat nooit nul, maar over het algemeen geldt dat een narcose veilig is. Bovendien kun je deze kleine kans nóg verder reduceren door eerst een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba