Veelgestelde vragen
Hond: Castratie reu
Wanneer vindt de wondcontrole plaats na castratie van mijn reu?
Na ongeveer tien dagen voeren we een wondcontrole uit om te zien of de wond goed is hersteld. Deze controle is inbegrepen bij de prijs van de castratie.
Wat is de beste leeftijd om mijn reu te laten castreren?
Als algemene richtlijn houden wij aan dat een reu gecastreerd kan worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Het is echter wel zo dat bepaalde rassen beter langer intact kunnen blijven vanwege bijvoorbeeld verhoogde kans op gewrichtsproblemen op latere leeftijd als ze te vroeg gecastreerd worden.
Vaak heeft het voor eigenaren, afgezien van de medische voorkeuren, de voorkeur om hun reu vroeg te castreren vanwege het gedrag. Reuen zullen na castratie minder vaak weglopen en gaan zwerven als ze loopse teven ruiken. Ook verminderd meestal hormoongedreven agressie naar andere reuen.
Daarom is ons advies om reuen, totdat ze gecastreerd kunnen worden, Suprelorin te geven . Dit kleine, staafvormige implantaat wordt, net als een identificatiechip, onder de huid ingebracht met een naald. Het implantaat geeft een constante, lage dosis hormonen af die de productie van geslachtshormonen (testosteron) remmen. Het afremmen hiervan resulteert in tijdelijke onvruchtbaarheid voor ten minste 6 maanden. Er is ook een langer werkend implantaat beschikbaar, effectief voor minimaal 12 maanden.
Wij adviseren u dan ook om met ons te overleggen voor een advies op maat voor uw hond en situatie.
Wat zijn de voordelen van de castratie van mijn hond?
Reuen worden na de castratie onvruchtbaar, maar dat is voor eigenaren meestal niet de belangrijkste reden om hun hond te 'laten helpen'. Veel vaker is het doel één of meer van de onderstaande voordelen.
- Castratie voorkomt en vermindert hyperseksueel gedrag. Sommige reuen bespringen elke teef of vertonen rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Verder kunnen reuen weglopen als ze een loopse teef hebben geroken of van slag raken.
- Reuen worden meestal rustiger na een castratie.
Zijn er medische redenen om mijn reu te laten castreren?
Soms zijn lichamelijke problemen de aanleiding om een reu te castreren. De medische redenen op een rij:
Het verhelpen van een hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn en ook vaak hygiënische problemen oplevert.
Het behandelen van een bepaald type tumor naast de anus. Deze wordt veroorzaakt door hormonen en komt vooral bij oudere reuen voor.
Prostaatproblemen - zoals vergrotingen, ontstekingen en soms tumoren - vormen een andere groep lichamelijke problemen die voorkomen worden door reuen te laten castreren.
In geval van een tumor in de testikel is het advies ook om uw reu te laten castreren. We zien dit probleem vooral bij oudere honden.
Welke nadelen heeft de castratie van een reu?
De volgende nadelen worden gezien bij gecastreerde reuen:
De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol om gecastreerde reuen op een speciale voeding voor gecastreerde honden te zetten om overgewicht te voorkomen.
Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden. Deze eventuele verandering verschilt per ras en vacht.
De hond kan rustiger worden. Sommige eigenaren zien dit echter als voordeel.
Uw hond moet een ingreep ondergaan. Het operatierisico is heel klein, maar nooit nul. Om het risico te verkleinen adviseren wij om voorafgaand aan de operatie een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. De uitslagen van dit bloedonderzoek geven de werking van de organen weer en kunnen van belang zijn voor de keuze van het anesthesiemiddel.
Hond: Operatie
Mag ik contact met uw praktijk opnemen over mijn dier na een ingreep?
Ja, als u zich na een ingreep zorgen maakt over uw dier, mag u altijd contact met ons opnemen. Ook als u nog vragen heeft, bent u van harte welkom om die aan ons te stellen.
Is er sprake van spoed? Ook dan zijn wij buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.
Wat zijn de kosten van de nacontrole van de operatie van mijn hond?
Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.
Wanneer vindt de wondcontrole na de operatie van mijn hond plaats?
Ongeveer 10-14 dagen na de operatie zien wij uw hond graag weer terug voor controle van de operatiewond. Als er uitwendige hechtingen zijn geplaatst zullen deze verwijderd worden.
Waarom adviseert u om honden een kraag of rompertje aan te trekken na de operatie?
Als een dier geopereerd is en de wond is gehecht, dan is het voor de heling van belang dat het dier niet aan de wond komt. Om de wond te beschermen, adviseren wij om uw hond een kraag of medical petshirt aan te trekken. Medical petshirts zijn stretch-rompertjes speciaal gemaakt voor honden. Uw dier hoeft de kraag niet om bij het uitlaten of eten, maar wel als u de hond niet in de gaten kunt houden. Na tien dagen is de kraag of het petshirt niet meer nodig.
Zowel de kraag als het petshirt zijn bij ons verkrijgbaar.
Krijg ik nog medicijnen voor mijn hond mee na diens operatie?
Meestal heeft u voorafgaand aan de operatie bij ons aan de balie al pijnstillers voor uw hond meegekregen. Met deze pijnstillers start u de avond voorafgaand aan de operatie. De resterende pijnstillers zijn voor de drie dagen na de operatie. Voor sommige dieren is het na de operatie ook nog nodig dat ze een antibioticum kuur krijgen.
Hond: Sterilisatie teef
Wanneer vindt de wondcontrole na de sterilisatie van mijn teef plaats?
Na ongeveer tien dagen voeren we een wondcontrole uit om te zien of uw hond goed is hersteld. Deze controle is inbegrepen bij de prijs van de sterilisatie.
Wat is de beste leeftijd om mijn teefje te laten steriliseren?
Er is gebleken dat honden van grote rassen het beste na een leeftijd van 1 á 2 jaar gecastreerd/gesteriliseerd kunnen worden omdat de kans op gewrichtsaandoeningen en tumoren groter is als ze op te jonge leeftijd geholpen worden. Dit is in sommige gevallen rasafhankelijk. Neem voor een passend advies voor uw hond contact met ons op.
Ik heb een reu en een teef, maar wil geen pups. Wie kan ik het beste 'laten helpen'?
In dit geval adviseren om uw teefje te laten steriliseren. Teefjes hebben namelijk een grotere kans dan reuen op toekomstige, medische problemen als ze niet worden 'geholpen'.
Welke nadelen heeft de sterilisatie van een teef?
- Na de sterilisatie krijgt 2 tot 5 procent van de teven last van urine-incontinentie. De oorzaak is het wegvallen van het hormoon oestradiol, waardoor de sluitspier van de blaas slapper wordt. De teef kan dan, als ze in rust is, wat urine verliezen (meestal in de mand tijdens het slapen). Dit is overigens goed te behandelen. Bij een aantal grote rassen zoals de Boxer, Dobermann, Old English sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Bouvier en Ierse setter, maar ook bij de Dwergpoedel kan de kans op urine-incontinentie oplopen tot 10 procent na de sterilisatie. Uit recent onderzoek blijkt dat het risico kleiner wordt als de teef eenmaal loops geweest is. Vandaar dat ons advies is om de teef pas na de eerste loopsheid te steriliseren.
- De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de sterilisatie het dieet aan te passen en over te stappen op een voeding speciaal voor gecastreerde en gesteriliseerde honden.
- Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden.
- De hond moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul. Zie ook onze pagina Narcose-beleid.
Zijn er andere niet-medische voordelen van het 'laten helpen' van mijn teef?
Naast de medische voordelen, zijn er drie niet-medische argumenten aan te voeren voor het laten steriliseren van uw hond:
- Als u geen nestje wilt, zal uw teef na de sterilisatie niet zwanger kunnen worden.
- Door het laten helpen van uw teef wordt ze niet loops. Voor veel eigenaren is loopsheid lastig vanwege het vloeien. De teef moet aan de lijn gehouden worden ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking. Zeker als er ook een reu in huis is, is een sterilisatie praktischer.
- Dankzij sterilisatie vertoont de teef geen schijndracht. Sommige honden ontwikkelen na de loopsheid verschijnselen van schijndracht. De teef kan gaan piepen, onrustig zijn, gaan graven, slepen met knuffels en het melkklierpakket kan opzwellen en zelfs volschieten met melk. Eigenlijk is dit een normaal verschijnsel: niet gedekte wolventeefjes helpen in de natuur de pups van de dominantere teefjes groot te brengen.
Hond: Vuurwerk
Mijn hond is (erg) angstig voor vuurwerk. Hoe kan ik helpen?
Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn hond?'). Wij kunnen bij ernstige vuurwerkangst Sileo voorschrijven voor uw huisdier.
Sileo is een product dat helpt ter vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid. Het is een plakkerige gel die toegediend wordt op het mondslijmvlies. Niet op of onder de tong, maar achter in de wangzak.
Het advies is om Sileo toe te dienen wanneer de eerste tekenen van angst worden vertoont. De toe te dienen dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de hond. Wanneer de hond angst blijft vertonen kan de dosering herhaalt worden met tussenpozen van 2 uur, tot een totaal van 5 keer. Nadien dient er een tussentijd van 12 uur ingelast te worden.
Mocht uw hond erg angstig zijn en heeft u de mogelijkheid, dan kunt u er voor kiezen om naar een rustige plek te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiepark is een bosrijke omgeving.
Bij elke medicatie is het belangrijk dat uw dier in goede gezondheid verkeerd. Twijfelt u hieraan, laat uw huisdier dan onderzoeken door de dierenarts voordat u met de medicijnen begint.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook als u vlak voor oud en nieuw nog maatregelen wilt treffen, kunt u ons bellen voor advies.
Mijn hond is een beetje angstig door het vuurwerk. Hoe kan ik helpen?
Volg de algemene tips op (zie onderstaande sectie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn hond?'). Daarnaast kunt u uw hond nog op drie andere manieren ondersteunen:
- Geef uw hond Zylkene. Dit is een natuurlijk product, gemaakt van melkeiwit, dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij de hond en kat. Het helpt huisdieren snel om te gaan met veranderingen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Begin minimaal 5 dagen (het liefst 7 dagen) voor de jaarwisseling met dit middel.
- Gebruik Adaptil. Dit middel verspreidt feromonen, die een rustgevend effect op honden hebben. Adaptil is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals een halsband en een verdamper. Daarnaast zijn voor oud & nieuw de tabletten ook erg fijn.
- Trek uw hond een MPS Top-shirt aan. Dit shirt is inzetbaar bij angst- en stress problemen. Met de verstelbare band kan een constante druk rondom de borstkas worden toegepast. Deze druk heeft een kalmerend effect op de meeste dieren. Hier moet tijdig mee begonnen worden zodat de hond went aan het dragen van het shirt.
Alle hierboven genoemde middelen zijn te koop aan onze balie.
Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn hond?
Om vuurwerk-onrust bij uw hond te voorkomen, staan hieronder enkele tips:
- Laat uw hond tijdig uit - aan de riem - het liefste voor 21.30 uur;
- Houd uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving;
- Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. Hierdoor vallen prikkels van buiten minder op;
- Laat uw hond nooit alleen;
- Laat uw hond zelf een veilige plek in huis zoeken of biedt deze aan in de vorm van bijvoorbeeld een (met dekens bedekte) bench, mits uw hond dit gewend is;
- Troost uw dier! Aaien werkt stressverlagend. Laat uw huisdier bij u zitten, wees blij dat het steun zoekt bij iemand die het vertrouwt. Negeren maakt dat de hond zich nog ellendiger voelt;
- Zorg voor afleiding tijdens de 'piek' van het vuurwerk. Bijvoorbeeld door hersenwerk met uw hond te doen;
- Probeer ontsnappen van uw huisdier te voorkomen.
Let op: een gechipt huisdier heeft meer kans om teruggevonden te worden.
Kat: Castratie kater
Waarom hoeven katers geen rompertje of kraag aan na de castratie?
Over het algemeen adviseren wij om dieren die geopereerd zijn een rompertje of kraag aan te trekken zodat de buikwond en de hechtingen beschermd worden. Gecastreerde katers hebben echter geen hechtingen of buikwond. Daarom is een kraag of rompertje niet nodig.
Wanneer mag mijn kater weer naar buiten na de castratie?
Wij adviseren uw kater vier dagen na de ingreep binnen te houden.
Wanneer vindt de eindcontrole na de kater-castratie plaats?
Na ongeveer tien dagen (negen tot veertien dagen) voeren wij een eindcontrole uit om te zien of uw kater goed is hersteld. Deze eindcontrole is inbegrepen bij de prijs van de castratie.
Wanneer mag mijn kater weer eten en drinken na de castratie?
Katten worden in onze kliniek altijd in de ochtenduren geholpen. U krijgt uw dier dan 's middags weer wakker mee naar huis. Uw kat mag rond 18.00 uur wat water drinken. Als dat goed gaat, mag uw kat ook een beetje eten.
Wat is de beste leeftijd om mijn kater te laten castreren?
Katers mogen gecastreerd worden vanaf zes maanden oud. De kans op sproeien wordt zo aanzienlijk verkleind. Er is geen medische indicatie om katers op jongere leeftijd te laten castreren.
Kat: Operatie
Mag ik contact met uw praktijk opnemen over mijn kat na de ingreep?
Altijd! Als u zich na een ingreep zorgen maakt over uw kat, mag u altijd contact met ons opnemen. Ook als u nog vragen heeft, bent u van harte welkom om die aan ons te stellen.
Is er sprake van spoed? Ook dan zijn wij buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.
Wat zijn de kosten van de nacontrole van de operatie van mijn kat?
Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.
Wanneer vindt de wondcontrole na de operatie van mijn kat plaats?
Ongeveer tien (negen tot veertien) dagen na de operatie, zien wij uw kat graag weer terug voor de nacontrole. Eventuele hechtingen worden dan verwijderd.
Waarom adviseert u om poezen een kraag of rompertje aan te trekken na de sterilisatie?
Dat is om de gehechte buikwond te beschermen. Als de poes niet aan de wond kan komen, kan deze rustig genezen. Wij adviseren om poezen de kraag of het rompertje na de ingreep tien dagen lang om te houden.
Als u geen kraag of rompertje in huis heeft, kunt u deze bij ons aanschaffen.
Wanneer mag mijn kat weer naar buiten na de ingreep?
Over het algemeen geldt: houdt uw kat tien dagen na een ingreep binnen, zodat hij of zij goed kan genezen. Katers die gecastreerd zijn mogen al na vier dagen weer naar buiten.
Kat: Sterilisatie poes
Wanneer mag mijn poes weer naar buiten na de sterilisatie?
Wij adviseren u om uw poes gedurende tien dagen binnen te houden, zodat haar buikwond goed kan genezen. Gedurende deze dagen is het belangrijk dat u als eigenaar ook de wond regelmatig controleert. Mocht deze gaan ontsteken dan kunnen we op tijd ingrijpen. Na 10 dagen zien wij uw poes graag terug voor de wondcontrole en daarna mag zij weer naar buiten.
Sommige poezen zijn echter nooit binnen. Dit kunt u voorafgaand aan de operatie aangeven. De dierenarts zal hier proberen rekening mee te houden met de keuze van de hechttechniek.
Wanneer vindt de wondcontrole plaats na de sterilisatie van mijn poes?
Na ongeveer tien dagen (negen tot veertien dagen) voeren wij een wondcontrole uit om te zien of uw poes goed is hersteld. Deze controle is inbegrepen bij de prijs van de sterilisatie.
Wanneer mag mijn poes weer eten en drinken na de sterilisatie?
Katten worden in onze praktijk altijd in de ochtenduren geholpen. U krijgt uw dier dan 's middags weer wakker mee naar huis. Uw kat mag rond 18.00 uur wat water drinken. Als dat goed gaat, mag uw kat ook een beetje eten. in principe moet uw kat de dag na de sterilisatie weer zichzelf zijn.
Waarom adviseert u om katten een kraag of rompertje aan te trekken na de operatie?
Als een dier geopereerd is en de wond is gehecht, dan is het voor de heling van belang dat het dier niet aan de hechtingen komt. Om dit te bewerkstelligen adviseren wij om uw kat een kraag of medical petshirt aan te trekken. Dit zijn rompertjes speciaal gemaakt voor katten. Een kat moet hieraan wennen. De meeste katten reageren een beetje angstig als zij een kraag of petshirt aangetrokken krijgen. Ons advies is om de kat even een paar uur met rust te laten en de kraag niet af te doen. Op deze manier went de kat er het snelst aan.
Als u geen kraag of rompertje in huis heeft, kunt u deze bij ons aanschaffen.
Waarop moet ik letten tijdens de dagen direct na de sterilisatie van mijn poes?
Controleer regelmatig voorzichtig of de wond goed geneest. Ter hoogte van de buikwandhechtingen kunt u wat zwellingen verwachten. Soms is deze worstachtig van vorm. De zwellingen zijn een reactie van het lichaam op de oplosbare hechtdraad. Mocht u twijfelen aan de genezing van de wond neem dan altijd contact met ons op.
Na ongeveer tien dagen volgt de wondcontrole bij ons op de praktijk. Deze is inbegrepen bij de prijs van de ingreep. Meestal is hiervoor al een afspraak gemaakt en anders kunt u daarvoor contact met ons opnemen.
Voor de genezing is het handig als de poes zelf niet aan de wond kan komen. Daarom adviseren wij de poes een kraag of rompertje om te doen. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.
Kat: Vuurwerk
Mijn kat is (erg) angstig door het vuurwerk. Hoe kan ik helpen?
Volg de algemene tips op (zie onderstaande sectie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn kat?'). Daarnaast helpt u uw kat met het verstuiven of sprayen van feromonen (van het merk Felliway, verkrijgbaar bij onze balie).
Voor zeer angstige katten kan eenmalig een dosering van 50-100mg gabapentine gegeven worden, 2 tot 3 uur voor de jaarwisseling. Dit is een halve tot één hele capsule die u open kunt maken en door natvoeding of kattenmelk kunt mengen.
Uw kat kan door dit middel wat wankel en ongecoordineerd zijn. Het is daarom belangrijk uw kat voor minimaal 12 uur onder toezicht binnen te houden.
Let op: Bij alle medicatie is het belangrijk dat uw dier in goede gezondheid verkeerd. Twijfelt u hieraan, laat uw huisdier dan onderzoeken door de dierenarts voordat u met de medicijnen begint.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook als u vlak voor oud en nieuw nog maatregelen wilt treffen, kunt u ons bellen voor advies.
Mijn kat is een beetje angstig door het vuurwerk. Hoe kan ik helpen?
Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn kat?'). Daarnaast kunt u uw poes of kater nog op twee andere manieren ondersteunen:
- Geef uw kat Zylkene. Dit is een natuurlijk product, gemaakt van melkeiwit, dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij de hond en kat. Het helpt huisdieren snel om te gaan met veranderingen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Begin minimaal 5 dagen (het liefst 7 dagen) voor de jaarwisseling met dit middel.
- Gebruik Felliway in uw huis. Dit middel bevat feromonen die een rustgevend effect op uw kat hebben. Felliway is als spray en verdamper verkrijgbaar.
Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn kat?
Om vuurwerk-onrust bij uw kat te voorkomen, staan hieronder enkele tips:
- Houd uw kat(ten) met oud & nieuw binnen;
- Houd uw huisdier in een rustige en vertrouwde omgeving;
- Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. Hierdoor vallen prikkels van buiten minder op.
- Laat uw kat niet alleen, tenzij hij op een plek gaat zitten waar hij rust vindt;
- Laat uw kat zelf een veilige plek zoeken of biedt deze aan in de vorm van bijvoorbeeld (een met dekens bedekte) bench, mits uw kat dit gewend is;
- Troost uw dier! Aaien werkt stressverlagend. Laat uw huisdier bij u zitten, wees blij dat het steun zoekt bij iemand die het vertrouwt. Negeren maakt dat de kat zich nog ellendiger voelt.
- Wanneer uw kat zelf een veilig plekje uitzoekt, zorg dan dat er eten, water en een kattenbak beschikbaar is op die plek.
- Probeer ontsnappen van uw huisdier te voorkomen.
Let op: een gechipt huisdier heeft meer kans om teruggevonden te worden.
Konijn: Operatie
Wat zijn de kosten van de nacontrole van de operatie van mijn konijn?
Aan de eindcontrole zijn geen kosten verbonden.
Wanneer vindt de eindcontrole na de operatie van mijn konijn plaats?
Na ongeveer tien (negen tot veertien) dagen zien wij uw konijn graag terug. Wij controleren dan of uw konijn goed is hersteld en als er hechtingen zijn, dan worden deze verwijderd.
Mijn geopereerde konijn voelt koud aan. Wat moet ik doen?
Controleer of de kruik nog warm genoeg is. Wikkel de doek er weer omheen en leg de kruik tegen uw konijn aan. Verbetert de temperatuur niet na 15 minuten? Neem dan contact met ons op.
Wanneer moet mijn konijn na de operatie weer gaan eten?
Konijnen moeten binnen een paar uur na de ingreep weer gaan eten. Doet uw konijn dit niet? Start dan met dwangvoeren.
U krijgt van ons na de ingreep een zakje met voeding mee welke u hiervoor kunt gebruiken.
Wij informeren u graag hoe u uw konijn kunt dwangvoeren. Neem daarvoor contact met ons op.
Overig
Hoe weet ik of mijn hond iets heeft gegeten wat giftig is?
Huisdieren eten of drinken soms iets wat niet voor hen bestemd is. Hierdoor kunnen ze een vergiftiging oplopen. Chocoladevergiftiging is hier een bekend voorbeeld van.
Maar wist u dat er veel meer producten zijn die schadelijk kunnen zijn voor uw huisdier?
Denk hierbij aan bepaalde planten, medicijnen en huishoudproducten. Ook etenswaren die voor ons als mens geen enkel probleem geven kunnen bij uw huisdier grote schade aanrichten.
Op de website van het LICG: www.licg.nl vindt u alle actuele informatie omtrent vergiftigingen bij huisdieren. Hier vindt u een lijst met giftige producten, symptomen en hoe te handelen bij een mogelijke vergiftiging.
Heeft uw huisdier vermoedelijk iets gegeten waarvan u niet zeker weet of het kwaad kan, neem bij twijfel altijd contact op met de praktijk!