24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Goed knagen is belangrijk

Gebitsbehandeling bij konijnen

Een veelvoorkomend probleem

Gebitsproblemen bij konijnen

Konijnen hebben een gebit dat altijd doorgroeit. Dit betekent dat konijnen ten alle tijden moeten blijven eten, waarbij de kauwbewegingen ervoor zorgen dat de kiezen en de snijtanden afslijten.
Dit is normaal gesproken een stabiel evenwicht waarbij goede voeding zorgt voor een goede ‘slijtage’ van het gebit.

Soms is dit evenwicht echter zoek en kunnen er problemen optreden. Hierbij zien we vooral het optreden van haak- en brugvorming. De kiezen slijten dan afwijkend af wat zorgt voor scherpe randen aan de kiezen welke prikken in de wang of de tong. Deze aandoening is erg pijnlijk en zal ervoor zorgen dat het konijn stopt met eten.

Ook kunnen kiezen te lang doorgroeien. In sommige gevallen kunnen als gevolg hiervan abcessen aan de kaak ontstaan, of problemen aan het oog of de traanbuizen. Ook dit is een pijnlijke aandoening die ervoor zorgt dat het konijn stopt met eten of duidelijk minder eet.

Als een konijn stopt met eten dan is dit een spoedgeval! Ze kunnen hard achteruit gaan, waarbij het maagdarmkanaal stil komt te liggen en er gasvorming op treedt. Dit kan ervoor zorgen dat konijnen kunnen overlijden.

Konijn laten helaas pas laat merken dat er wat mis is. Ze stoppen pas op het laatste moment met eten. Wat zou u wel kunnen merken?

  • Er komt veel kwijl uit de mond van het konijn.
  • Het konijn doet veel langer over het eten dan gebruikelijk.
  • Het konijn wil dingen niet meer eten die hij eerst wel at.

Als u dit merkt bij uw konijn, dan is de kans aanwezig dat er een gebitsprobleem speelt en is het belangrijk om het gebit van uw konijn te laten controleren.

Tijdig behandelen

Intake

Tijdens de intake zullen we het konijn helemaal onderzoeken en wegen. We nemen de ziektegeschiedenis en het dieet met u door. Daarna zullen we proberen bij het wakkere dier het gebit te controleren. Helaas kunnen we lang niet altijd alle gebitsproblemen in kaart brengen. Hier is een inspectie onder narcose voor nodig. Ook zullen we de kosten van de behandeling met u bespreken.

De behandeling

Tijdens de behandeling monitoren we de gezondheid van het konijn en dienen we zuurstof toe. Onder narcose kunnen we het gebit goed inspecteren op afwijkingen zoals haakvorming, het loszitten van elementen en de aanwezigheid van ontstekingen. In sommige gevallen maken we ook röntgenfoto’s om de wortels te kunnen beoordelen.
Daarna worden de afwijkingen behandeld en laten we het konijn weer rustig wakker worden in de recovery.

Recovery

Tijdens de recovery controleren we frequent of het konijn rustig wakker wordt en dienen we medicatie toe om de darmen op gang te houden. Als het konijn niet zelf wil eten, zullen we hem ook dwangvoeren.

Nazorg

Na de behandeling zullen we samen met u een plan maken om verdere gebitsproblemen te voorkomen. Hierbij kunt u denken aan een aanpassing van het dieet of het afspreken van regelmatige gebitscontroles.

Bij de meeste gebitsproblemen speelt de voeding een belangrijke rol. Vaak zien we dat konijnen te veel brokjes en extraatjes krijgen, waardoor er te weinig hooi gegeten wordt. Dit zorgt voor minder kauwbewegingen en dus een slechtere slijtage.

Ook zien we dat onvolledige voeding vaak problemen geeft. Gemengd voer met pitjes en zaden is onvolledig en eenzijdig. Dit werkt gebitsproblemen in de hand.

Daarnaast wordt er vaak teveel voeding verstrekt. Dit zorgt ervoor dat het konijn minder hooi eten en daardoor in de problemen komen.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2023 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba