24/7 bereikbaar: 0593 - 522 456, ook voor spoed
Afspraak maken 0593 - 522 456
Gezond blijven

Vaccinatie en jaarlijkse controle

Wat doen wij?

Vaccinactie en jaarlijkse controle

Om bij te dragen aan een goede gezondheid van uw huisdier is ons advies om jaarlijks te vaccineren. Bent u bij ons in de praktijk geweest voor een vaccinatie, dan zult u ieder jaar een oproepkaart ontvangen om u te herinneren aan de jaarlijks terugkerende vaccinaties.

Middels deze vaccinaties verkleint u de kans op (ernstige) ziektes aanzienlijk. Op deze pagina kunt u informatie lezen over de verschillende vaccinaties voor honden, katten en konijnen.

 

 

Vaccinatie hond

Basisvaccinatie

Pups krijgen weerstand mee via de moedermelk. Deze weerstand loopt af tussen de zes en twaalf weken. Als deze weerstand nog hoog is, zal de vaccinatie minder goed aanslaan. Vandaar dat pups een aantal keren achter elkaar gevaccineerd moeten worden om een goede weerstand op te bouwen (boosteren). De pups krijgen op zes, negen en twaalf weken leeftijd een vaccinatie en daarna weer als ze één jaar oud zijn. Deze vaccinaties samen noemen we de ‘basisenting’/’basisvaccinatie’. De eerste vaccinatie, en soms ook de tweede vaccinatie krijgen de meeste pups als ze nog bij de fokker zijn.

Vaccinatie hond

Jaarlijkse vaccinatie

Sommige vaccins werken veel langer dan andere en hoeven daarom niet ieder jaar herhaald te worden. Zo werken de vaccinaties tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte (HCC) en Parvo minimaal drie jaar, maar soms langer. Voor de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest (besmettelijke hondenhoest) blijft jaarlijks vaccineren noodzakelijk.

Het vaccin tegen kennelhoest, het para-influenza-virus en de Bordetella bacterie dienen wij toe via een druppel in de neus. Dit geeft een goede, aangetoonde bescherming. Het is overigens niet zo dat honden de besmettelijke hondenhoest alleen in een kennel kunnen oplopen. Het is één van de meest voorkomende hondenziekten en kan veel klachten geven, zeker als deze een chronisch karakter krijgt. Ons advies is daarom om uw hond jaarlijks tegen deze ziekte te beschermen.

In veel hondenpensions is een kennelhoest vaccinatie verplicht.

Naar het buitenland

Om een hond mee naar het buitenland te nemen, moet deze gechipt en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Vaccineer uw hond daarom tijdig, want het vaccin is werkzaam na 21 dagen. Het chipnummer en de vaccinaties dienen beschreven te staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij één van onze medewerkers.

 

Goede redenen om te vaccineren

Vaccinatie beschermt honden tegen diverse besmettelijke, ernstige ziekten, zoals hondenziekte, Parvo, hondsdolheid (Rabiës), besmettelijke leverziekte (HCC), de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest. Dat we deze ziekten niet zo heel vaak meer in Nederland zien, is een direct gevolg van het vaccineren tegen deze ziekten.

Katten worden gevaccineerd en dus beschermd tegen katten- en niesziekte.

De dierenarts licht u graag in over het beste vaccinatieschema voor uw huisdier.

 

Herinnering/uitnodiging

De dieren die in onze praktijk komen, krijgen een professioneel digitaal dossier waarin we bijhouden welke vaccinaties uw huisdier heeft gekregen. Hiermee voorkomen we onnodige vaccinaties en tegelijkertijd houden we bij wanneer het weer vaccinatietijd is. U krijgt dan een uitnodiging. Hierdoor blijft uw huisdier optimaal beschermd, maar niet onnodig gevaccineerd.

Vaccinatie kat

Basisvaccinatie

Kittens worden voor de eerste keer gevaccineerd als ze negen weken oud zijn. Met twaalf weken leeftijd vindt de vervolgvaccinatie (booster) plaats. Samen met de vaccinatie op éénjarige leeftijd vormt dit de ‘basisenting’/’basisvaccinatie’. De dierenarts licht u graag in over het beste vaccinatieschema voor uw kat.

Vaccinatie kat

Jaarlijkse vaccinatie

Wanneer uw kat de basisvaccinatie heeft gehad dient hij/zij jaarlijks, voor een optimale bescherming, gevaccineerd te worden tegen niesziekte. Elke 3 jaar dient het cocktailvaccin (niesziekte én kattenziekte) gegeven te worden.

Naar het buitenland

Katten mogen mee naar het buitenland wanneer ze gechipt zijn en gevaccineerd tegen hondsdolheid (Rabiës). Deze vaccinatie dient 21 dagen voor vertrek gegeven te worden, omdat het vaccin niet per direct bescherming biedt. Het chipnummer en de vaccinaties dienen beschreven te staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij één van onze medewerkers.

Vaccinatie konijn

Konijnen kunnen gevaccineerd worden tegen de ziekte Myxomatose en RHD (ook wel VHD of VHS genaamd). Dit is een afkorting van Rabbit Haemorrhagic Disease. VHD is een afkorting van Viral Hemorrhagic Disease en VHS van Viraal Hemorrhagisch syndroom. Zie de pagina ‘Konijnen en knaagdieren’ voor meer informatie over deze ziekten en vaccinatie.

Vragen over vaccinaties?

Wij begrijpen het heel goed als u vragen heeft over vaccinaties. Dit onderwerp staat immers al een tijdlang in de belangstelling. Wilt u meer informatie of heeft u specifieke vragen over uw dier? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen het dan hebben over de voor- en nadelen van alle opties. Dit gesprek kan bijvoorbeeld worden ingepland in combinatie met de jaarlijkse controle, maar kan er ook los van staan. U bent van harte welkom.

De eerste keer?

Bel ons & kom langs

Contact

© 2024 Huisdierenpraktijk Beilen
Online vooruit met Webba